2023/05/15

A tiszta ivóvíz ökológiai és fenntarthatőségi jelentősége

fenntarthatóság tiszta ivóvíz
Tégy meg mindent azért, hogy Földgolyónk vízkészlete ne kerüljön a veszélyeztetett vörös zónába

Földünk ivóvízkészletének tisztán tartása kiemelten fontos ökológiai és fenntarthatósági jelentőséggel bír. Az ivóvíz az emberi élet elengedhetetlen feltétele, és a szabad hozzájutás alapvető emberi jog. Vizeink elszennyeződése különböző betegségeket okozhat, például tífuszt, vérhast, bélférgeket és kolerát. A vízhiány és a vízpazarlás pedig súlyosbítja a klímaváltozás hatásait, és súlyos társadalmi, gazdasági, politikai konfliktusok forrása lehet. A tiszta ivóvíz biztosítása hozzájárul az emberi egészséghez, a biopozitív mezőgazdasági termeléshez, az élelmiszerbiztonsághoz, a biodiverzitáshoz és az ökoszisztémák védelméhez. Magyarországon az ivóvíz minőségét a közegészségügyi hatóságok ellenőrzik.

Viztisztítási módok, ivóvíz fertőtlenítés és vízszűrés a háztartásunkban

Háztartásunkban az ivóvíz tisztítására többféle módszer létezik, amelyek eltérő hatékonysággal és költséggel járnak. Néhány példa a házilag alkalmazható módszerekre:

Forralás: ha egy kannába, fazékba vizet öntünk és hagyjuk 10-15 percig lobogva forrni, akkor elpusztulnak a benne lévő mikroorganizmusok. Természetesen ez nem tökéletes módszer, mert a vegyszerektől így nem tisztul meg a víz, és az íze is romolhat a lecsökkent oxigéntartalom miatt.

Tablettás fertőtlenítés: túraboltokban lehet klór-tablettát kapni, aminek a használatával fertőtleníthetők a természetes nyersvizek vagy a kút- és esővíz. Fontos figyelni az adagolásra, mert ha keveset teszünk bele a folyadékba, akkor nem tisztítja megfelelően. Ha sokat teszünk bele, akkor viszont a klór szervezetre gyakorolt káros hatása túl magas lesz. Ajánlottabb a klór-dioxid hatóanyagú TwinOxide tabletta, amely környezetkímélő és egészségkárosító hatása minimális.

Konyhasó: egyetlen evőkanál sót adunk két liter vízhez, és 20-25 perc alatt a víz megtisztul a nehézfémektől és a káros mikroorganizmusok többségétől. A kapott víz azonban ihatatlanul sós, ezért jéggé kell fagyasztani, majd az olvadékot használni emberi fogyasztásra. Emellett a jéggé fagyasztás önmagában is hatékony módja az ivóvíz-fertőtlenítésének.

tiszta ivócíz
Ezek mellett léteznek ipari méretű víztisztítási módszerek is, például szűrés, koaguláció, flokkuláció, ülepítés, ózon-kezelés, UV-fénnyel vagy infrasugárzással való kezelés stb. Ezeket általában a közüzemi vízművek alkalmazzák. 

Háztartási szinten a mosogató alá szerelt vízszűrők váltak igen népszerűvé. A Cintropur gyártmányú szűrők például hatékonyan hozzájárulhatnak az ivóvíz tisztaságának javításához otthonunkban. Ezek a szűrőrendszerek különböző típusú szennyeződéseket és részecskéket távolítanak el a csapvízből. Néhány lehetséges mód, ahogyan ezek a berendezések a vezetékes vizünket egészségesebbé teszik:

Mechanikai szűrés: a Cintropur háztartási vízszűrők hatékonyan távolítják el az ivóvízből a szilárd részecskéket, például homokot, rozsdát, iszapot vagy egyéb szennyeződéseket. A szűrőrendszerben található filter képes kiszűrni ezeket a részecskéket, megakadályozva, hogy továbbjussanak.

Aktívszén-szűrés: számos termék tartalmaz aktívszenes szűrőbetétet. Az aktívszén hatékonyan abszorbeálja a szerves vegyületeket és klórt. Ezáltal javítja az ivóvíz ízét és szagát.

Szűrés ultravékony membránnal. Néhány modell rendelkezik ultravékony szűrőbetéttel, amely kifejezetten a mikroorganizmusok, baktériumok és vírusok eltávolítására szolgál. Ezek a szűrők rendkívül finom pórusmérettel rendelkeznek, és hatékonyan tisztítják az ivóvizet a potenciálisan káros mikroorganizmusoktól. Működési elvük a fordított ozmózis fizikai jelenségén alapul.

Felhasználóként tudnunk kell, hogy a berendezések hatékonysága függ az adott vízminőségtől és a szűrőrendszer konfigurációjától. Érdemes figyelembe venni az adott forrásanyag minőségét és a specifikus szűrőigényeket. Emellett fontos rendszeresen karbantartani és cserélni a szűrőbetéteket a hatékonyság fenntartása érdekében.


környezetvédelem | fenntarthatóság | ökológia | háztartási higiénia
Cintropur háztartási vízszűrők

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése