2023/05/14

Infrafűtés: panelek, sugárzók. Elektromos fűtés

infrapanel - infra fűtés
Infravörös sugárzást a Nap és fűtőpanel egyaránt kibocsát.

Szakemberek állítják: az elektromos fűtés fenntarthatósági szempontból jobb a gázfűtésnél, mert:

  •  Az elektromos fűtés megújuló energia forrásokra épül, mint a nap-, szél-, víz-, árapály-, geotermikus és biomassza-energia . Ezek a források korlátlanok és nem járnak jelentős károsanyag-kibocsátással. A gáz viszont nem megújuló energia, amelyet ha elhasználunk, nem képződik belőle több. A gáztermelés és -égetés pedig sok CO₂-t bocsát ki a légkörbe.
  • Az elektromos fűtés olcsóbb lehet, mint a gázfűtés, különösen a rezsicsökkentés módosítása után, amely az elektromos áram árát csak 2,5 szeresére, míg a gáz árát közel 7 szeresére emelte. 
  • Nagy energiaelosztó és -ellátó vállalatok is hatékonyabb módszerekkel állítják elő az ilyen energiát, ami csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást és az áram árat. 
  • Minden villamosenergia-fűtés alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású, mint a gázfűtés. Az otthoni hősugárzók és villanykályhák használatánál nincs károsanyag-kibocsátás. Az elektromos áram esetében csak az előállítás során keletkezik szén-dioxid, ami lényegesen alacsonyabb a gáztermelés során keletkezőhöz képest.

Nem a legjobb megoldás, hogy gázerőművek gáz elégetésével állítanak elő elektromos energiát. A gázerőművek több fajtája létezik, például gázturbinás, gázfűtéses gőzerőmű vagy kombinált erőmű. Előnyei közé tartozik a könnyű és gyors szabályozhatóság, a viszonylag egyszerű felépítés és a más fosszilis erőműhöz képest környezetkímélőbb működés. A hátrányai közé tartozik az alacsony hatásfok, a magas szén-dioxid-kibocsátás és a drága üzemeltetés. A gázerőművek szerepe a magyar áramtermelésben csökkent az elmúlt években, mivel a megújuló energiaforrásokból előállított áram növekedett. A 2020-as adatok szerint a magyarországi áramtermelésnek csupán 15 %-a származott gázerőművekből.

Mi a szerepe az elektromos fűtésen belül az infrfűtésnek?

Ez olyan elektromos fűtési rendszer, amely infravörös sugárzást használ a helyiségek felmelegítésére. Az infrapanelek vékony, lapos fűtőtestek, amelyeket a falra vagy a mennyezetre lehet rögzíteni. Előnyeik közé tartozik az alacsony energiafogyasztás, a kényelmes hőérzet, a por- és baktériummentes levegő, a könnyű telepítés és karbantartás, valamint a dekoratív megjelenés. 

Egyre többen választják a környezetbarát és gazdaságos infrapanel-fűtés megoldását. A 2023-as adatok szerint Magyarországon mintegy 144-féle infrapanel kapható.

E fűtésnek jótékony egészségügyi hatásai is vannak, mert az infravörös sugárzás:

  • Csökkenti a gyulladást és erősíti az immunrendszert, elpusztítja a vírusokat és megelőzi a fertőzéseket.
  • Hozzájárul a bőr színének és állapotának a javításához, valamint számos bőrbetegség-tünet csökkentéséhez.
  • Fokozza a zsírégetést, tisztítja a bőrünket, erősíti a teljes keringési rendszert, normalizálja a vérnyomás.
  • Csökkenti a reumatikus fájdalmakat, az izomfájdalmakat, a húzódásokat, valamint a hát- és derékfájást.

Infrapanel, sötétsugárzó, infrasugárzó... mi közöttük a különbség?

  • Az infrapanel egy nagy fűtési felületű berendezés, amely alacsony hőmérsékleten (kb. 100 °C) sugározza az infravörös hőt a térben lévő tárgyakra és élőlényekre. Nem igényel fali konzolt, fix telepítésű és egyenletes felszínű.
  • A sötétsugárzó egy fejlettebb változata az infrapanelnek, amely magasabb hőmérsékleten (250-350 °C) és nagyobb felületről (hosszúkás forma, bordázott vagy szemcsézett felszín) sugározza az infravörös hőt. Állítható fali konzollal rendelkezik, így irányítható a besugárzott terület. Gyorsabb felfűtési idővel és nagyobb hatásfokkal rendelkezik.
  • Végül: az infrasugárzó egy rendkívül magas hőmérsékletű (akár 1000 °C) berendezés, amely elsősorban kültéri használatra alkalmas. Az infrasugárzó bekapcsolás után azonnal fűt, nincs felfűtési idő. Kisebb sugárzó felülettel is elegendő teljesítményt nyújt a nagy hőleadása okán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése