2023/05/13

Télikert biztonsága. Nyílászárók védelme

Télikert biztonsági védelme

Bár a télikert és beépített terasz alapvető funkciója a növényelhelyezés és a pihenés, fontos gondoskodni a nyílászárók védelméről, ha a télikertet egy bejárati teraszon építették meg. Ugyanis ez egyben az épület, lakásunk védelmét is jelenti. Amennyiben tehát a növényházunk a bejárati teraszon épült meg, biztonsági zárral kell védenünk.

Védjük biztonságos zárral a télikertet

A télikertben eltöltött idő pihentető, nyugtató hatású a megrendelő tulajdonos számára. Ahhoz, hogy pihenésünk zavartalan legyen, a pavilon konstrukcióba épített nyílászárókat szereljük fel biztonságos zárakkal.

ajtó ablak riasztó, biztonsági zár
Ablak biztonsági zárásának megoldása

Építményünk ablakaira szereljünk különleges kiegészítőzárat. A nyílászáróra szerelhető kombinált reteszzár nyíló- és tolóajtókra egyaránt alkalmas. Az ajtólap erőszakos kinyitása, ill. a befeszítése ellen két különálló retesz véd. A zárszerkezetben az A1 = 262 mm keresztmetszetű acélreteszen kívül található egy horgos fejű retesz is, amely befeszítéskor az ajtólap nyílásának irányában A2 = 90 mm-es szétfeszítés ellen pedig A3 = 48 mm-es mértékadó keresztmetszettel áll ellent. 

A zárszerkezetben a horog lehet hőkezelt vagy hőkezelés nélküli. Az előbbi esetben szétfeszítésre F1 = 7000 N, az utóbbi esetben F2 = 3000 N erővel támadható, ami bőven megfelel a szabvány által előírt értéknek. Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy a zárszerkezet méretei nem teszik lehetővé, hogy bármelyik ajtólapba beépíthetők legyenek. Ha pl. vékony ajtólapba szereljük, akkor kiegészítő szerelvényekkel kell meggyengíteni a nyílászáró lapját.

Bejáratunk védelmének fokozása elektronikus behatolás-jelzőkkel fokozható. Az ilyen riasztórendszerek két csoportba sorolhatók:

  • vezeték nélküli riasztórendszerek
  • vezetékes riasztórendszerek.

Kiegészítőzár a beépített terasz védelmére

Beépített teraszok esetében azért szükséges a nyílászárók megfelelő védelme, mert létesítményen át lakásunkba juthat a behatoló. Egyetlen zár felszerelése sohasem ad kellő biztonságot, mert az ajtó záródó oldalán az ajtólap magasságának körülbelül a felénél felszerelt zárszerkezet zárópontja annyira távol esek az ajtóküszöbtől, ill. a felső ajtófélfától, hogy segédeszközzel könnyen felfeszíthető még akkor is, ha az ajtólap merev.

Egyrészt ezért van szükség kiegészítőzárra, másrészt azért is, hogy ne engedje az ajtót deformálni. A kiegészítőzár a főzár hengerbetétjétől eltérő zárlatú legyen, vagyis csak két kulccsal lehessen kinyitni az ajtót. A kiegészítőzár a három ponton záró zárszerkezetet pótolja. A télikertek és üvegházak esetében ez a legmegfelelőbb megoldás.

Tolóajtók záródó oldalára a kiegészítőzárat rendszerint a főzár felett helyezik el, mert ebben a magasságban esik legjobban kézre nyitáskor, záráskor. Rendőrségi tapasztalatok szerint ugyanis a betörők legtöbbször a főzár alatt szokták felfeszíteni az ajtót. Mindez egyaránt vonatkozik a kétszárnyú, egyszárnyú, toló és harmonika ajtókra.

Tanács: ne hagyjuk védtelenül a jól megépített télikertünket, még a tervezéskor gondoljunk a megfelelő zárszerkezetekre. A nyílászárók tervezéséről számos weboldalon olvashat.

Ha kivitelezőt, gyártó- és építővállalatot keres:

Keressen rá a Google segítségével: kiegészítőzár felszerelése, télikertek és beépített teraszok bejáratának védelme.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése