2012/01/20

Lemondott Schmitt Pál

Plágium-botránya miatt lemondott posztjáról Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke.

A fenti hír (egyelőre, 2012 januárjában) egy vágyott eseményt vetít előre. Az esemény virtuális megelőzöttségét az teszi indokolttá, hogy 2012. jan. 19-én Schmitt Pál, ahelyett, hogy a plágiumot beismerte volna, össze-vissza hazudozott a közrádióban.

Frissítés: az ügy fontosabb fejleményei februárban:

Schmitt Pál, Magyarország korábbi államfője, 2012. április 2-án nyújtotta be lemondását hivataláról. A lemondás oka az volt, hogy kiderült, hogy a doktori disszertációja jelentős részét más forrásokból másolta át, anélkül, hogy megfelelően hivatkozott volna rájuk. Ez vált köztudottá, miután a Semmelweis Egyetem Doktori Tanácsa vizsgálatot indított a disszertáció eredetiségével kapcsolatban.

Az egyetem vizsgálata megállapította, hogy Schmitt Pál disszertációja jelentős mértékben tartalmazta más szerzők munkáit, idézeteket és passzusokat, de ezeket nem megfelelően hivatkozta. Az egyetem Doktori Tanácsa ezután egyhangúlag ajánlotta Schmitt Pál doktori címének visszavonását.

Az ügy nagy nyilvánosságot kapott és heves vita alakult ki a közvéleményben a hitelességről, az etikáról és a plagizálásról. Végül Schmitt Pál úgy döntött, hogy lemond az államfői tisztségről, és 2012. április 2-án benyújtotta lemondását Áder János parlamenti elnöknek, aki ezt követően ideiglenesen átvette az államfői feladatokat.

lásd még: lemondott orbán viktor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése